İnternet teknolojilerinin büyük gelişim göstermesiyle birlikte farklı alanlardaki farklı çalışmalar da hız kazandı. Hem erişimi daha iyi hâle getirmek hem de sistemsel sorunları en aza indirmek için internet kullanımıyla ilgili çeşitli uygulamalar devreye sokuldu. Barındırma hizmeti olarak da bilinen hosting, kullanıcı deneyimini geliştirmeye yönelik üretilen uygulamalardan biri olarak öne çıkar.
Web 2.0 ile ortaya çıkan ve kullanıcıların internet ortamında etkileşime tamamen açık şekilde yer almasını sağlayan düzenlemeler temelde hosting hizmetlerinin verimliliğiyle ilgilidir. Saniyede milyonlarca veri akışının olduğu ve her an her şeyin düzenlenebildiği internette veri kullanımını daha iyi yönetmek için web sunucularının içerisine dahil olmak sistemin gerektirdiği ilk şartlardan biridir.
Konuyu internet ortamının dışına taşıyıp yaşamdan örnek vermek gerekirse herhangi bir yapının inşa edilebilmesi için zemine ihtiyaç duyulduğu aşikârdır. İnternette de herhangi bir veri akışını veya kullanıcı hareketini gerçekleştirebilmek için web sitelerine ihtiyaç duyarsınız. Bu web sitelerini internet ağında var edebilmek için de bir web sunucusuna barındırma hizmetiyle bağlamanız gerekir.
Bu noktada tanımı yapıp detaylı şekilde açıklamadan önce barındırma hizmeti kullanarak bir web sunucusuna sahip olma işlemini, bina inşa etmek için gerekli olan arazi ihtiyacına benzetmek mümkündür. Zira web siteleri ve web siteleriyle etkileşime giren her katılımcı unsur bir hosting (web barındırma alanı) üzerinden söz konusu internet deneyimini rahatça yaşar.
Hosting veya barındırma hizmeti bir web sitesinde yayınlanmak istenen her şeyin kullanıcıların erişebileceği bir bilgisayarda (sunucu) tutulması anlamına gelir. İnternette web sitesi oluşturmak için özel olarak üretilen, çok hızlı erişim imkânı sağlayan ve yüzlerce kullanıcıya aynı anda çok iyi şekilde hizmet verebilecek bir sunucuda yayınlamak istediğiniz tüm içeriklerin saklanması gerekir.
Web sitesine ait bu dosyaları muhafaza eden ve internetteki kullanıcıların erişimine sunan bu bilgisayarlara web sunucusu denir. Bu sunucularda gerçekleşen veri saklama ve yayınlama işlemi de hosting olarak isimlendirilir. Web sunucusu ve hosting kavramları bazen karıştırılabilir. Hosting’in yapıldığı bilgisayarları web sunucusu, yayınlama işlemini de barındırma hizmeti olarak ifade etmek mümkündür.
Ayrıca hosting kişi ve organizasyonlara ait web sitelerinin ya da sayfalarının kesintisiz bir şekilde internette yayınlanmasını sağlayan bir hizmet olarak da tanımlanabilir. Buradaki detay hosting hizmetinin güçlü donanım ve yazılımsal web sunucularının bir araya getirilmesiyle oluşturulmasıdır. Barındırma hizmetinin yardımıyla kurduğunuz web sitesi 7/24 dünyanın her yerinde erişime açık hâle gelir.
Kısaca hosting çalışma sistemini de anlatmak gerekir. Şöyle ki web siteleri kontrol paneli aracılığıyla gelişmiş web sunucularına yüklenir, domain (alan adı) tanımlamaları yapılır ve bu aşamadan sonra ilgili web sitesinin yayın hayatı başlar. Oluşturulan web sitesi, veri akışının boyutu ve alınmak istenen internet hizmetine göre birçok farklı hosting çeşidi mevcuttur.
Kullanmak istediğiniz hosting çeşidini belirlerken web sitenizin ihtiyaçlarını göz önünde bulundurmanız gerekir. Örneğin kişisel bir blog için paylaşımlı hosting hizmeti yeterli olabilir fakat bir e-ticaret işletmesinin web sitesini oluşturmak isterseniz bulut sunucu tarzında bir hosting kullanımına gereksiniminiz olması muhtemeldir. Öte yandan web sitenizi WordPress ile yaratırsanız WordPress hosting tercih etmelisiniz.
Bilgi bankasını detaylı olarak incelediniz, fakat ihtiyacınız olan bilgiyi bulamıyorsanız,
Bir Destek Talebi Oluşturun.